Waarom het weer zo snel verandert

Wie enkele decennia geleden in Nederland woonde, kon hopen op een decembermaand vol sneeuw. En wie een hete zomer wilde, moest hiervoor toch echt naar het buitenland. Hoe anders is het nu. De seizoenen worden warmer en niet alleen in ons land. Over de hele wereld is de afgelopen eeuw een duidelijke temperatuurstijging zichtbaar. Toeval? De wetenschap denkt van niet.

Uit een overdaad aan onderzoeken blijkt een duidelijk verband tussen de activiteiten van de mens en de opwarming van de aarde. Het is met name de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 die klimaatverandering in de hand werkt. Wanneer de uitstoot zich in dit tempo voortzet, zal de gemiddelde wereldwijde temperatuur deze eeuw maar liefst 5 graden stijgen.

Extreme weersomstandigheden nemen toe

Een gemiddelde temperatuurstijging van 5 graden lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo ernstig, maar de gevolgen zijn dat wel degelijk. Een warmere aarde resulteert in meer verdamping én meer neerslag. Hierdoor worden weersomstandigheden in al hun facetten heviger. Droge regio’s worden gemiddeld droger en natte regio’s natter.

Ook extreme weersomstandigheden nemen toe. Denk hierbij onder meer een zware stormen, orkanen, bosbranden en dramatische natuurrampen. De toegenomen neerslag zorgt voor een verhoogd risico op overstromingen, iets wat we de afgelopen jaren in Europa al van dichtbij hebben mogen aanschouwen. Rivieren treden buiten hun oevers en de zeespiegel stijgt gevaarlijk.

Ook het weer in Nederland verandert

Ook in Nederland ontkomen we niet aan de gevolgen van klimaatverandering. Computermodellen laten zien dat het weer in ons land verandert en dit in de toekomst ook zal blijven doen. Volgens voorspellingen zal de gemiddelde Nederlandse temperatuur medio deze eeuw tot wel 3 graden zijn gestegen. Zomers vol hittegolven afgewisseld met stortbuien worden hierdoor de nieuwe norm.

Ook de winter zoals wij die kennen zal voor de generaties na ons niet langer hetzelfde zijn. Vriezen doet het steeds minder vaak en aan het eind van deze eeuw misschien zelfs helemaal niet meer. De kans dat we nog een Elfstedentocht te krijgen, wordt dan ook steeds minder. Omdat het weer altijd een kwestie van gemiddelden is over een langere periode, zal het wellicht nog een keer lukken.

Schone energie voor gelijkmatiger weer

Hoewel zachtere winters en hetere zomers de gemiddelde Nederlander wellicht niet onaangenaam in de oren klinken, zal de praktijk waarschijnlijk een onaangename verrassing blijken te zijn. Het is namelijk niet zozeer de gemiddelde temperatuursverandering die onaangenaam is, maar die wel de oorzaak vormt voor extreme weersomstandigheden zoals we die steeds vaker zullen meemaken.

Om extreem weer en natuurrampen waar mogelijk te voorkomen, is het zaak snel te handelen en de ontwikkelingen een halt toe te roepen. Dit kan onder meer door te investeren in schone energie en het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Op deze website schrijven we onder andere over klimaatvriendelijke diensten en producten waarmee je zelf een steentje kunt bijdragen.

Reageren is niet mogelijk