Ons klimaat en de verandering daarvan

Dagelijks lezen we in de media verontrustende berichten. Een stijgende zeespiegel, smeltende poolkappen en extreme weersomstandigheden: het zijn slechts enkele voorbeelden van de klimatologische veranderingen zoals die zich de afgelopen decennia in een rap tempo voltrekken. En dat blijkt grotendeels onze eigen schuld te zijn.

De wetenschap laat er namelijk geen misverstanden over bestaan. Het is met name menselijke activiteit die aan de basis ligt van de zorgwekkende ontwikkelingen. Onze activiteiten en gebruik van fossiele brandstoffen zorgen voor de uitstoot van broeigassen zoals CO2, die resulteren in het zogeheten broeikaseffect waardoor de aarde razendsnel opwarmt.

De gevolgen van klimaatverandering

De gevolgen van deze opwarming zijn in potentie desastreus. Seizoenen worden onvoorspelbaar, waardoor flora en fauna het moeilijk hebben en traditionele landbouwmethoden niet meer goed zijn te plannen. Ook extreme weersgedragingen zoals zware stormen, hevige neerslag en langdurige droogtes zijn steeds vaker aan de orde van de dag.

Ook in Europa ondervinden we de gevolgen van klimaatverandering al aan den lijve. De verwachting is dat dit alleen maar meer zal worden voor ons door zee omsloten continent, want het stijgende zeepeil vormt een rechtstreekse bedreiging voor miljoenen mensen die in kustgebieden wonen. Ook in Nederland zal onze traditioneel verwoede strijd met het water steeds heviger worden gevoerd.

De oplossingen voor klimaatverandering

Dat er oplossingen moeten komen voor klimaatverandering, staat dus buiten kijf. Economische belangen en kortetermijnpolitiek maken dit er echter niet makkelijker op. De klimatologische problemen zijn met name ontstaan sinds de industriële revolutie en dat maakt meteen de oorzaak van de problemen duidelijk.

Om het tij te keren, moeten regeringen de uitstoot van broeikasgassen de komende decennia zien te verminderen met meer dan 90%, zodat de opwarming van de aarde enkele graden onder het pre-industriële niveau blijft. Dit vergt investeringen in een klimaatvriendelijke voedselvoorziening en forse investeringen in hernieuwbare energiebronnen.

De toekomst van ons klimaat

Natuurlijk lees je bij Sesame-IP alles over de beste oplossingen voor klimaatverandering. Want met zijn allen bepalen wij het klimaat en de leefomgeving van de generaties na ons. De redactie schrijft daarom blogberichten over milieuvriendelijke producten en diensten, waarmee jij in het dagelijks leven écht het verschil kunt maken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan elektrisch rijden, maar ook aan energiezuinige bedrijfsoplossingen en tips op het gebied van een gezonde en klimaatvriendelijke levensstijl. Daarnaast zoeken we vakanties voor je uit met een milieuvriendelijke manier van reizen en adviseren we je over kleding die met respect voor de natuur is geproduceerd.

Reageren is niet mogelijk